Sunday, January 20, 2019

Short trip berkelah to sungai gabai

Assalammualaikum and hi!

Lama gila tak menaip since last 2013. Alhamdulillah..Aku sebenarnya bersyukur masih diberikan nikmat yang sihat dan kehidupan yang selesa dengan keluarga bahagia, kawan yang memahami dan  boleh menerima seadanya. Mulanya nak start blog balik ni untuk simpan kenangan dengan cerita @ kongsi beberapa maklumat yang menarik. Kali ni aku nak cerita kan first time ke sungai gabai, hulu langat, batu 18

Preparation nak pergi sana sebenarnya macam tak dirancang. Member aku farah ajak outing dalam group whatsapp and dia ajak 2 orang lagi kawan sekelas sekolah lama dulu. Aku on untuk join jugak diri dan gigih bangun pagi awal lepas subuh dah pack la baju seluar semalam, pakai kasut bawak selipar. Sebenarnya tempat tu menarik untuk keluarga yang nak berkelah..Yang mana kebanyakkan orang lain ajak orang tua dengan anak cucu nak berbbq' boleh bawak barang kat atas batu dekat je tak atas puncak tapi minta tolong jangan buang sampah merata ya. sebab mostly aku nampak tak berapa bersih bila mereka guna tempat berkelah bawak makan dan bersihkan makanan tu bersepah merata-rata ada juga sampah

Plan tu sebenarnya nak bertolak pukul8 pagi tapi member sorang terlajak tidur bangun lambat. Ummu aku call and mesej tak berbalas dan dia sampai pukul9. hahahahaha. kitorang je ke apa excited siap awal lagi sempat makan minum lepak tunggu dari rumah farah kat lembah jaya, Ampang. Masa on the way dari rumah Farah, cari jalan sungai gabai memang ada sign board and korang boleh google map kalau masih ada line. hahaha. Mujur sebenarnya ummu ni pernah pergi dan dia tau jalan selok belok tempat ke sungai gabai.

Sampai je situ, matahari tak terik lagi, tapi dah mula nampak orang lain kat kawasan sungai tu bersuka ria berkelah dengan member @keluarga. Kitorang dah park kereta farah tepi tu dorang caj setiap orang masuk sungai RM1. So bila berempat.. kena RM4. Aku lama tak panjat tangga naik atas puncak dan pakai kasut sorang la. Member lain rileks je pakai selipar bertutup tapi ummu je berkaki ayam, sebab dia legend (biasa dah naik sg gabai) hahaha. Pancit juga bila tengah naik sampai puncak dan nampak waterfall atas tu sangat cantik. Alhamdulillah. Sampai je kat atas baru mandi and chill je.

Lupa nak bagitau masa mandi, kalau dah masuk dalam air tu jangan terkejut kalau ada ikan, labi-labi tengah berenang sekali dalam tu.. dan member aku siap nampak cik ti (cencorot) tepi daun tu lari. Lepas je mandi kitorang tuka baju seluar yang kering dan baru lepak makan lunch kat gerai. overall enjoy je time ni cuma expectation nak pergi sana janganlah korang tengok macam pergi telaga tujuh langkawi. hahaha.



The end
Assalamualaikum

Sunday, May 6, 2012

Buku yang tertinggal nak beli, tolonglah belikan nanti

Sebarkan bahagia

 

Bahagia itu bukan destinasi
yang belum pasti
bahagia ada setiap hari
dinikmati oleh hati
Bahagia anugerah Ilahi
berhak dimiliki
buat siapa yang mencari
dengan petunjuk hakiki
Bahagia perlu diciptakan
bukan sekadar diangankan
dalam setiap keadaan
dalam setiap kesempatan
Usah terus sengsara
bahagiamu di depan mata
ciptakanlah bahagia
dan sebarkan bahagia
-FATIMAH SYARHA

 

Ps Aku tengah carik buku ustazah..sabar ya insyaallah ada jalannya



 

Saturday, March 17, 2012

Kenapa saya layan jugak cerita korea..

Liat jugak nak mula menaips sekarang. Mood macam off je kot, dan hormon memang tak stabil agaknya. Seriusly aku dah mula menyampah dengan tempat kerja aku. Tapi aku tengah bersabar seberapa habis mungkin. Sabar itu separuh daripada iman kan? Kalau aku nak resign pon aku mesti dapatkan kerja baru dulu baru leh berenti dengan aman. btw num handphone lama aku dah TAK pakai, kena curik kat ofis. Itu ONE of the big reason jugak aku tak suka tempat kerja aku tu. aku dahla hilang num contact kawan lama..IF ADA yang nak mintak num hp baru saya, sila pm kat FACEBOOK saya ye dan make sure saya balas, kalau ada xbalas tu mintak ampun maaf.

Eh perenggan pertama panjang bebeno intro..terpesong daripada tajuk pulak…..Ah takpela. Aku suka tengok cerita korea sebenarnya. Mehla kita list sikit sebab apa aku rasa aku tengok je orang korea berlakon ni, sebb nama pelakon xtau, tapi bila tengok cite korea ni rasa macam indah2 belaka je..ke aku je yang syok camtu

image

1) Jalan cerita romantik gak kan

Cerita korea kadang-kadang buat aku fikir macam so sweet kot cite tu la..padahal..aku tak penah pon bercinta..haha. so what. Sebab mungkin dia banyak share satu experience yang kite tak tau tapi tetiba tau. hoho bole terpengaruh gak kan. kita nampak la happy, sedih, frust, segala emosi kononnya la, bukannya aku tengok adegan xpatut tapi suka tengok benda yang manis je bila ada orang sayang kan kite. Contohla aku ingat ngan tengok kat cite tu..bila orang tu dah bangun pagi dia kejut pastu ada orang siapkan makanan sume terhidang pastu dia corakkan bentuk makanan kat atas pinggan tu lagi comel. Biarkan someone tu happy pastu dia appreciate benda tu

2) Pelakon hero-heroin

Pelakon korea sume cantik2, tengok kulit pon dah putih, pandai bergaya bila dorang dressing, memang lawa kot. pastu bila dorang cakap pon tak dea kasar sangat. sumenya macam bersederhana. tapi kalau bab pemakaian klau yang penyanyi tu aku tak taula nak kata. sebab apa yang aku minat di berdasarkan daripada pemerhatian. orang kata tak tahu tu xtahu la..haha. Sebab apa yang aku nak cite ni pasal cerita korea bukannya fokus kat nyanyian. bole terpesong gak kan entry aku..sume nak tambah

3) Pengaruh rakan sebaya

Kadang-kadang aku boleh layan jugak segala cerita drama yang berunsurkan komedi, romantik, action kame. haha. Contoh yang terjadi kat aku ni dulu aku ada sorang sedara ajak tengok korea..daripada aku tak tahu cerita boys over flower..sampai abis lak aku nengok. Ada satu cerita yang rain berlakon tu aku lupa lak tajuk drama tu..kalau rajin karang aku tengok balik la youtube. Ok dah ingat..Full house.

image

Nasihat baik daripada saya..layan jela sementara ADA masa OK SINI , agak merbahaya buat sesiapa yang amik exam besar..so pandai-pandai la korang adjust masa kalau nak tengok tu.

 

Ps- Birthday saya hari ni 17 March..dan tahun dirahsiakan sebb saya rasa dah tua.

Pss- terima kasih kat sume wish, terima kasih ya Allah kerana engkau masih memnjangkan usia hambamu yang kecil ini..syukur alhamdulillah

Thursday, February 23, 2012

Jalan-jalan Sabah

Hari Jumaat lepas aku amik AL 2hari sudaa…Jumaat until Ahad bantai pegi Sabah. Hari berkerja sepatutnya sampai hari Sabtu half day, tapi aku nak bercuti sangat…amikla AL. Kalau ada yang tak tahu AL tu apa..maksudnya Annual leave..orang kata kalau nak amik cuti tu guna sebaik mungkin, maksudnya kita kerja bawah satu company dia akan bagi kebenaran bila surat cuti tu lulus. Oleh itu, kita amik satu form kosong AL pastu apply bagi team leader ngan bos, and copy fotostet simpan wat kenangan sendiri. Buat masa sekarang itu jela yang aku baru belajar apa yang perlu buat kalau kita nak apply AL.

Kita ubah topik jalan-jalan Sabah bahhhh..kita pergi siap sampai Airasia sebelum pukul 5 keluar rumah. Maksudnya dah prepare barang beg sume keluar rumah dah ada teksi di book. Pegi je teksi bawak dekat RM60, nak naik flight sampai kat sana dalam 2jam. Sampai je Sabah, suasana dia tak de la beza sangat area Malaysia, Kengkadang rasa macam kat Jakarta bila kita bercakap dialek Sabah bahhhhh.

SAM_1565 SAM_1532 SAM_1550 SAM_1553

Sampai je kat Sabah kita cek in Marina Court resort..kondominium berdepan Mall ngan Kraftangan sume…Best gak, tapi panorama dia macam duduk area KLCC tapi ada laut la keliling dia. Sampai je kami book teksi sampai 2hari dah kena charge RM700. Aku rasa kalau nak safe bajet transportation, jalan dekat-dekat ler, tapi kalau daaa jauh kita seberang nak makan angin, amik jela..jalan sekitar Sabah, Kota kinabalu, Jesselton Point, Menara tunku mustapha dan lain-lain, sempat makan durian Sabah pastu relax duduk depan pantai, sambil cuci mata dengan membeli souvenir, Sape yang baik ngan kite dapatler buah tangan…limited je, seronokla jalan sekali-sekala ngan famili kan.SAM_1849 SAM_1639SAM_1605   SAM_1748

Ps- Kenangan 2012, lepas balik hari Ahad time 7.15 kat rumah terus penat, pastu Isnin besok nak kene keje and ucap selamat jalan bak..kene kerja balik kat Oman.

Pss- Cuti dah abis..nak buat2 amik cuti..panggil cuti apa

Saturday, January 28, 2012

Pelik

Assalamualaikum, hari ni nak ingat sikit kat diri sendiri. Berhati-hatilah sendiri bila main internet. Aku rasa agak rajin jugak main social internet. Aku ni jenis jarang bergaul dengan orang ramai, tengok Facebook takde update tapi suka je tengok2..baca apape yang patut. Aku jugak bukak Google+ Virtualfriends twitter dan sebagainya. Tapi ada satu benda yang menarik perhatian aku sendiri satu laman web social Tagged. Jenis social networking macam nak carik cinta and scandal ke. Setakat nak berkawan kat situ adala biasa tapi kalau orang tua umur 57 tahun kat situ nak buat apa. Boleh tak uncle ni insaf sikit buat perkara amal macam nak menderma ke nak nasihat ke. Tapi memang lainlah. Malas la nak tunjuk kat inbox tu. Dah print skrin tapi buat hal..Okbai

Ps- Hati2 bila berkawan kat internet macam-macam..leh jadi

Monday, January 23, 2012

Chinese New year (CNY) 2012

Assalamualaikum to everyone and friends.

It’s been a good thing to drop by in this entry and share some moments. Lets see..What I did for CNY 2012. I woke up at 7morning and felt a bit morning sickness. By the way, I just recover from fever yesterday. So today it’s getting better and I only had flu and cough. As usual in morning after I had my prayers, I went to sleep in my bed again. Trying to use my holiday wisely and I wake up again at 9morning.

Then, i eat mama’s mee goreng and I ate it about twice. It’s good when you can enjoying your mama’s food without any disturbance of getting hurried to go working, and others. And then, I just sitting and watching tv with families and accompany mama to buy groceries stuff. It’s still a good holiday for me to celebrate chinese new year even I’m not chinese but I can feel it around Malaysia. The happiness that we shared together in satu Malaysia, status facebooks..tv’s and other. So, happy Gong xi fa cai to every chinese friends.n631140905_2440956_7714410

Ps- currently I’m trying to adapt my ownself while working with RHB Bank

Pss- Because of CNY i got 2 days holiday and enjoy

Saturday, December 31, 2011

Event engagement day Jad

Hari takla hujan. Pagi awal jam 10 pagi..mama ajak pegi kedai Gulatis. Sebenarnya nak beli tudung baru kat Kain Gulatis. Tapi kedai tu tak bukak lagi dah pukul 10.30 pagi, so kami masuk jap kat dalam Ampang Point. Aku ikutkan aje mama..las-las dapatla dia sehelai kain lembut kalet ijau muda. Tak berkenan sebenarnya aku tengok kain tudung tu, tapi dah mama nak jugak. So, takde bantahan..empunya diri nak beli..belila satu pastu balik. Mama nak pakai kain tudung tu kat majlis pertunangan jad kat Hulu Langat.

Kami dah bersiap dekat jam 12 tengahari, aku turun je bawah tangga kemudian Along bukak pintu pesan..”Bagitau mama, along tak pergi majlis tunang jad”..aku katala, “nak cancel last minit pegi cakapla mama”….katanya Along ada keje, bos panggil tetiba. Mama terkejut macam tak boleh terima. Sebab kalau tak nak pergi cakapla terus terang, tadek paksaan. Sambil di janji demi Allah dia ada kerja, bukan nya sesuka hati. Aku pun malas nak bertekak..sebab plan nak gerak dari rumah jam 12 jadi 12.20tengahari.. Aku kata kalau tak nak pegi sudahla..Aku amik kunci kereta Vios yang aku dah on terus tutup. Sebab ikutkan plan kalau Along ikut..nanti dia drive dengan Vios. Bila mama nak drive, dia bawak kereta Merc. Aku bukanla suka sangat kereta mercedez, tapi macam orang nampak kaya sangat kalau kita pakai kereta mewah. Lagi elok biarlah bersederhana kan?

Mama drive to Masjid Sultan..ikut perjanjian tunggu kat masjid area Hulu langat sebelum pergi rumah orang tuan rumah. Aku dah agak pon..kita datang mesti awal, tengokla 1240 pm dah terpacak kat masjid. Dorang sume datang dekat jam 110, time Zohor..pastu barula gerak.

Malangnya, bila dah datang awal kami keluar dari masjid lewat plak. Kata nak konvoi sama-sama..pastu kita bolehla catch up, tapi kena tinggal pulak. Akram yang lambat keluar dari masjid. Kami pun silap, sibuk nak tunggu Mak long solat nak jaga barang-barang dia hilang karang, aku pon tak call Akram..cepat masuk dalam kereta kita dah nak gerak. Sampai je nak keluar masjid, aku call Jannah..jangan laju sangat..kitorang mana tau..sib bek nampak Jad..dia tunggu kita balik. Kita manala tau kat area tu, rumah pedalaman kat area lembah azuwin.

Majlis pertunangan Jad ngan Ella berjalan lancar sampai ke petang. Aku agak dalam pukul 4 pm kita ada kat rumah. Memang betul balik ke petang, makan time 2.30..bincang balik lepas makan, pastu ada sesi bergambar, excited kot sedara mara aku bila nak bergambar. Aku malas nak amik port bergambar tak ada semangat. Aku jadi tukang amik gambar tapi malu-malu segan sikit, sebab tu rumah orang yang nak bertunang. Setakat tolong amik gambar sikit-sikit takpe :)

Ps- Rasanya bila dah tunang, maybe ujung next year dah bole nak kahwin..aku tengah carik calon lelaki g…so kalau ada yang tanya..bila plak hari tunang-kahwin…insyaAllah lambat lagi

tumblr_lpkblvaNaS1qb6tcto1_500

Twitter Bird Gadget